Τι είναι το airsoft

Ορισμός: Το χόμπι αυτό αφορά τη συλλογή πραγματικών, μη θανάσιμων, γνήσιων αντιγράφων πραγματικών όπλων είτε για σκοπούς επίδειξης ή για τη συμμετοχή σε φιλικό ανταγωνιστικό παιχνίδι.

Το airsoft ως άθλημα ξεκίνησε στην Ιαπωνία στις αρχές του 1980. Η κατοχή όπλων στην Ιαπωνία ήταν παράνομη, αλλά παράλληλα υπήρχε αυξανόμενο ενδιαφέρον για αυτά, γεγονός που έκανε μια εταιρεία να ξεκινήσει την παραγωγή αντιγράφων όπλων που λειτουργούσαν με ελατήριο και τα οποία εκτόξευαν πλαστικά σφαιρίδια μεγέθους 6mm.

Ορισμένοι επιμένουν ότι το airsoft προέρχεται από το paintball (χρωματοσφαίρηση), ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί συνοπτικά ότι δεν υπάρχουν όπλα paintball τα οποία να εκσφενδονίζουν σφαιρίδια διαμετρήματος 22. Τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 1980, το άθλημα εμφανίστηκε σε γειτονικές χώρες της Ιαπωνίας, όπως το Χόνγκ Κονγκ, την Κορέα, την Ταϊβάν και τις Φιλλιπίνες. Το airsoft εμφανίστηκε στην Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη στα μέσα του 1990 και μόλις τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει αναπτυχθεί στις εν λόγω Ηπείρους.

Τα όπλα: Στην ουσία είναι τα ίδια τα όπλα το στοιχείο εκείνο που προσελκύει τους παίκτες στο άθλημα αυτό. Τα όπλα airsoft είναι γνήσια αντίγραφα κλίμακας 1:1 των πραγματικών όπλων και εκσφενδονίζουν στρογγυλές, πλαστικές σφαίρες μεγέθους 6mm γνωστές και ως BBs, οι οποίες εξέρχονται από την κάνη του όπλου με συμπιεσμένο αέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα όπλα airsoft μοιάζουν σε όψη και λειτουργικότητα με το πραγματικό όπλο του οποίου αποτελούν γνήσιο αντίγραφο. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι τα όπλα airsoft έχουν την ίδια όψη, αίσθηση, βάρος και λειτουργίες με τα πραγματικά όπλα. Συχνά ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς ποιο όπλο είναι το πραγματικό και ποιο το αντίγραφο είναι να πατήσει τη σκανδάλη.

Υπάρχουν 3 βασικά είδη όπλων airsoft: Τα αυτόματα-ηλεκτροκίνητα AEGs, αερίου και ελατηρίου.

Το πιο δημοφιλές είδος είναι το αυτόματο-ηλεκτροκίνητο όπλο η δημιουργία του οποίου οδήγησε εν μέρει και στην απογείωση του αθλήματος μέχρι τα τέλη του 1990. Στην ουσία ένα αυτόματο-ηλεκτροκίνητο τροφοδοτείται από μια ενσωματωμένη μπαταρία Ni-Cad (παρόμοια με τα τηλεχειριζόμενα αυτοκίνητα), η οποία τροφοδοτεί ένα μοτέρ που περιστρέφεται στο εσωτερικό του όπλου και με τη σειρά του συμπιέζει και απελευθερώνει ένα πιστόνι το οποίο μετά δημιουργεί μια έκρηξη αέρα η οποία απαιτείται για να εκσφενδονιστεί το σφαιρίδιο των 6mm από την κάνη του όπλου. Το ανωτέρω σύστημα επιτρέπει στο όπλο να παράγει αποτελεσματικά την ενέργεια που απαιτείται για να υποστηριχθούν τα πλήρως αυτόματα χαρακτηριστικά που διαθέτουν τα περισσότερα αυτόματα-ηλεκτροκίνητα όπλα, ενώ το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία πραγματικού ρυθμού εκπυρσοκρότησης ROF, ο οποίος κυμαίνεται από 600-900 στροφές το λεπτό RPM. Και στην περίπτωση αυτή ο ρυθμός είναι ακριβές αντίγραφο των ικανοτήτων εκπυρσοκρότησης των πραγματικών όπλων. Το συγκεκριμένο είδος όπλου είναι και το αγαπημένο των περισσότερων βετεράνων πολέμου.

Ένα άλλο είδος δημοφιλούς όπλου είναι το όπλο αερίου με επανόπλιση. Υπάρχουν πολλά είδη όπλων αερίου, τα πιο δημοφιλή όμως είναι τα όπλα αερίου με επανόπλιση GBBs. Τα συγκεκριμένα όπλα δίνουν στον παίκτη τη δυνατότητα να έχει ένα πραγματικό, ημιαυτόματο όπλο χρησιμοποιώντας σύστημα αερίου το οποίο είναι είτε ενσωματωμένο είτε αποθηκεύεται σε γεμιστήρα εξωτερικό. Βασικά ο συμπιεσμένος αέρας που χρησιμοποιείται στην εκσφενδόνιση της σφαίρας είναι ο ίδιος που χρησιμοποιείται και για την επαναφορά του κλείστρου ολίσθησης slide. Στην ουσία δημιουργείται κατά τον τρόπο αυτό μια ρεαλιστική κατάσταση «επαναοπλισμού» χρησιμοποιώντας την επαναλαμβανόμενη κίνηση (εμπρός-πίσω) του κλείστρου, ενώ το όπλο εκπυρσοκροτεί. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στο όπλο να αδειάζει τον γεμιστήρα με την ίδια ταχύτητα που ο χειριστής τραβάει τη σκανδάλη όπλου, ενώ γεμίζει το ίδιο εύκολα απλώς τοποθετώντας έναν νέο γεμιστήρα. Είναι αυτονόητο ότι αυτό το χαρακτηριστικό του όπλου είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό για τους παίκτες.

Τέλος υπάρχει το όπλο airsoft με ελατήριο. Στην ουσία στα όπλα με ελατήριο ο παίκτης οπλίζει πρώτα το ελατήριο. Η διαδικασία συνεπώς που ακολουθείται είναι η εξής: όπλιση ελατηρίου-εκπυρσοκρότηση, όπλιση, εκπυρσοκρότηση κλπ. Τα όπλα αυτά συνήθως έχουν γεμιστήρα και είναι ημιαυτόματα, αλλά θα πρέπει ο παίκτης να τα οπλίζει χειροκίνητα μετά από κάθε βολή. Το σύστημα αυτό είναι πολύ οικονομικό, ενώ τα ίδια τα όπλα είναι εξαιρετικά γερά. Κάθε παίκτης που ασχολείται με το airsoft έχει κατά τη διάρκεια της ζωής του τουλάχιστον ένα όπλο με ελατήριο, πιστόλι ή καραμπίνα. Λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους, το όπλο αυτό αποτελεί την επιλογή όσων ξεκινάνε να ασχοληθούν με το airsoft.

Τα πλεονεκτήματα του airsoft: To airsoft δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να ζήσουν την εμπειρία χρησιμοποίησης του όπλου των ονείρων τους. Συχνά εξαιτίας της νομοθεσίας και του υψηλού κόστους, πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να έχουν το όπλο που επιθυμούν και έτσι το airsoft σας προσφέρει ένα πραγματικό αντίγραφο και σας δίνει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσετε (μολονότι δεν είναι θανάσιμο).

Πολλές φορές βλέπουμε ταινίες στην τηλεόραση και λέμε «θα ήθελα και εγώ ένα τέτοιο όπλο». Στην πραγματικότητα τα όπλα που βλέπουμε στις ταινίες και στις τηλεοπτικές σειρές είναι όπλα airsoft. Χάρη στο σχετικά χαμηλό τους κόστος και στον ακριβή ρεαλισμό που παρέχουν, τα κινηματογραφικά στούντιος πολύ συχνά χρησιμοποιούν όπλα airsoft για τις παραγωγές τους. Αυτό που κάνουν είναι να διαμορφώνουν ψηφιακά τις εικόνες και να ενσωματώσουν τα ηχητικά εφέ και τη λάμψη που εμφανίζεται στην κάνη, έτσι ώστε να είναι παρόμοια με τα πραγματικά όπλα.
Σε γενικές γραμμές πολλά από τα πλέον δημοφιλή όπλα διαθέτουν και το airsoft αντίγραφό τους. Για παράδειγμα η σειρά H&K MP5, που συμπεριλαμβάνει τα MP5A4, MP5 SD5 και MP5 PDW. Η παλιά σειρά καραμπινών μάχης H&K G3. Τα όπλα Colt M16s, Steyr AUGs, SIG 550s, FAMAS, AK-47s. Οπλοπολυβόλα όπως το M60. Οπλοπολυβόλα όπως τα IMI Uzis και τα Ingrams. Πιστόλια όπως τα γνωστά Berettas, Colts, SIGs και βέβαια τα Glocks. Τα πυροβόλα όπως το Benelli M2 και το Remington 870. Σκοπευτικά όπλα όπως τα PSG-1, M40A1 και το Blaser 93R. Ακόμα και τα όπλα του Χόλιγουντ, όπως το αυτόματο πιστόλι στην ταινία RoboCop, αλλά και το M134 Vulcan (το εξάκανο πυροβόλο-gatling), το οποίο έγινε πασίγνωστο από τις ταινίες Predator (Ο Κυνηγός) και Terminator (Ο Εξολοθρευτής). Η λίστα με τα όπλα airsoft είναι αρκετά μεγάλη και μεγαλώνει κάθε μήνα.
Η δυνατότητα να έχουν και να παίζουν με αυτά τα όπλα των ονείρων τους συναρπάζει πολλούς φανατικούς του αθλήματος. Η δυνατότητα να μεταφέρετε τα όπλα σε κάποιο κοντινό κατάλληλα διαμορφωμένο για το παιχνίδι, γήπεδο και να "πυροβολήσετε" τους καλύτερούς σας φίλους είναι μεγάλο πλεονέκτημα.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του airsoft είναι η δυνατότητα για παιχνίδια-ρόλων (role-play). Υπάρχουν πάρα πολλοί όμιλοι, ομάδες και οργανώσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με τους «πολέμους» με τα όπλα airsoft. Στην ουσία το role-playing δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να κάνουν τις φαντασιώσεις τους πραγματικότητα, τις οποίες εξαιτίας κάποιων συνθηκών δεν είχαν μπορέσει να πραγματοποιήσουν. Οι παίκτες μπορεί να είναι στο επάγγελμα τραπεζικοί υπάλληλοι, ασφαλιστές, γραμματείς, φοιτητές, προγραμματιστές, αλλά στο παιχνίδι μετατρέπονται σε Λοκατζήδες (Green Berets), Εκτελεστές (Assassins), μέλη ειδικών δυνάμεων (SWAT) και σε επίλεκτούς του ναυτικού (Navy Seals). Η δυνατότητα για role-playing γίνεται ακόμα καλύτερη από το γεγονός ότι τα όπλα airsoft είναι πολύ ρεαλιστικά. Εξάλλου είναι πολύ δύσκολο να είσαι μέλος των ειδικών δυνάμεων και να κρατάς ένα πορτοκαλί νεροπίστολο.

Συμπέρασμα: Το airsoft είναι ένα πολύ δημοφιλές χόμπι που υποστηρίζεται από νομοταγή άτομα. Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να διατηρεί την ανωνυμία του. Όσοι είναι τυχεροί και λάβουν μέρος σε οργανωμένα παιχνίδια αμέσως θα ενθουσιαστούν από την ποιότητα και την ωριμότητα των παικτών, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται φανατικοί του παιχνιδιού. Η συναδελφικότητα που συναντάται μεταξύ των παικτών του airsoft είναι μοναδική.